2015-07-30 19.23.23

Unul dintre cele mai inspaimantatoare momente din viata unei  femei este atunci cand medicul ginecolog ii comunica acesteia ca rezultatul ei Babes Papanicolau(PAP) este anormal.

Aceasta deoarece pacienta crede ca are cancer de col uterin.

  Testul PAP nu diagnosticheaza cancerul de  col uterin, ci este un test de screening pentru aceasta boala. Atunci cand aveti un rezultat anormal la testul Babes Papanicolau, medicul ginecolog va va indica investigatii suplimentare care sa identifice cauza testului PAP anormal. Cele mai multe rezultate PAP anormale sunt date de infectii si inflamatii locale.

2015-07-03 20.53.29

Explorarea colului uterin in scopul identificarii tesuturilor anormale, cu risc de progresie spre cancer, se numeste colposcopie.

Veti fi orientata catre colposcopie, daca aveti :

-rezultat anormal la testul Babes Papanicolau

-dovezi ale infectiei cu HPV(Human Papillomavirus)

Ginecologul dvs va va indica o colposcopie si daca la examenul clinic pelvin colul uterin prezinta leziuni sau daca aveti dispareunie ori sangerari vaginale anormale.

Colposcopia este o procedura simpla, care dureaza 10-20 de minute, nu este dureroasa si nici invaziva, se poate efectua in cabinetul medical si are o mare acuratete pentru depistarea leziunilor grave. Poate fi realizata si la pacientele insarcinate(preferabil in primele 2 trimestre de sarcina), fara a avea vreun risc asupra evolutiei sarcinii.

Investigatia presupune explorarea tractului genital inferior feminin cu un aparat numit colposcop, in timp ce se aplica pe colul uterin sau pe zonele suspecte acid acetic diluat 3-5 % si ulterior solutie Lugol(iodina).

Colposcopul este un microscop binocular ce are incorporata o sursa de lumina. Majoritatea colposcoapelor sunt conectate la un sistem video ce permite atat medicului, cat si pacientei, urmarirea procedurii pe un monitor.

Medicul dvs va nota modificarile aparute. Tesuturile anormale se vor albi la aplicarea de acid acetic: cu cat zona este mai albicioasa , cu atat afectarea displazica a epiteliului cervical este mai avansata

.20150731_162246

Anomaliile vasculare sunt de asemenea un criteriu de evaluare a gravitatii leziunii.

La aplicarea solutiei Lugol, tesuturile normale se coloreaza in maron brun, iar cele anormale raman decolorate (galben pai), cu margini bine definite.20150731_162905

Din zonele anormale, medicul dvs poate recolta probe biologice pentru biopsie

Aceasta biopsiere se poate realiza cu :

-biotomul rece – prezinta risc de sangerare si infectie

-ansa diatermica – necesita reprogramare pentru o vizita separata si anestezie.

20160408_115838

Fragmentele de tesut astfel recoltate se trimit la examen histopatologic.

In urma acestor proceduri, va fi stabilit diagnosticul de certitudine pentru leziunea dvs. cervicala.

2016-04-09 08.54.36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>