DEPISTAREA PRECOCE A CANCERULUI DE SAN

       20151216_155624    

Cancerul de san continua san reprezinte o problema de sanatate publica, deoarece reprezinta o cauza principala de mortalitate in randul populatiei feminine  din tara noastra.Totusi, ratele de supravietuire dupa tratamentul cancerului de san s-au imbunatatit in ultimii ani.Acesta imbunatatire se datoreaza si implementarii programelor de screening, de diagnostic si de monitorizare, ceea a permis depistarea precoce a bolii si tratamentul imediat.

Testele de screening le recomandam de rutina persoanelor aparent sanatoase, fara a suspecta la acestea un cancer.
Scopul acestor investigatii este de a depista precoce boala, inainte ca aceasta sa dea simptome.

Testele diagnostic cuprind proceduri pe care le aplicam la paciente la care suspectam un cancer, in baza simptomelor pe care le au sau datorita rezultatelor testelor de screening.
Aceste teste au ca scop confirmarea prezentei cancerului, precum si precizarea extensiei acestuia. Informatiile obtinute ne pot ajuta si pentru stabilirea planului terapeutic.

Testele de monitorizare sunt indicate pacientelor cu cancer, pe durata terapiei si dupa terminarea tratamentului.
Ele au ca scop evaluarea eficientei terapiei aplicate, precum si depistarea recurentelor.

Pentru depistare precoce a cancerului de san, avem la dispozitie urmatoarele investigatii:

Autoexaminarea lunara permite identificarea timpurie a cancerului, situatie in care putem trata cu succes aceasta boala. Autoexaminarea mamara este indicata a fi practicata lunar in prima saptamana dupa terminarea menstruatiei de catre orice femeie, incepand de la varsta de 20 de ani.
Se va nota orice modicare aparuta la nivelul tegumentelor, tesutului glandular, la nivelul mamelonului, precum si la nivelul axilei. Se va nota de asemenea si daca exista  scurgere mamelonara la nivelul sanului.

Examenul fizic realizat de catre medic este indicat ca test de screening, la fiecare 3 ani, pentru pacientele cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani, iar pentru cele care au peste 40 de ani, examenul clinic efectuat de catre specialist este indicat anual.

Ultrasonografia mamara este o metoda neinvaziva, neiradianta, cea mai eficace in diferentierea tumorilor solide de cele lichidiene.
Este indicata la pacientele cu nodul mamar, care au mai putin de 30 de ani si nu pot efectua mamografia, dar si in completarea mamografiei atunci cand aceasta a fost permisa si a identificat o masa tumorala la nivelul sanului.
Serveste ca ghid pentru punctia biopsie mamara.2015-07-30 20.57.29
Limitele ecografiei mamare sunt date de faptul ca nu poate preciza prezenta calcificarilor mamare.

Mamografia este utila ca test de screening pentru cancerul mamar si este indicata oricarei femei ce are peste 40 de ani.Aceasta este recomandarea facuta de catre American Cancer Society, American College of Obstetricians and Gynecologists, American Medical Association si de catre American College of Radiology.
Limitele mamografiei sunt date de rezultatele “fals positive” (sugereaza un cancer atunci cand acesta nu exista) si de cele « fals negative » (nu identifica un cancer atunci cand acesta exista).De aceea, se recomanda ca aceasta investigatie sa fie completata si de autoexaminarea lunara practicata de catre pacienta, de examinarea anuala efectuata de catre medicul specialist, precum si de catre ecografia mamara sau RMN-ul de san.
Colegiul Radiologilor Americani a creat un scor numit BI-ARDS(Breast Imaging Reporting an Database System ) care permite uniformizarea constatarilor imagistice si alcatuirea strategiei terapeutice pentru fiecare caz in parte.

RMN de san –indicat ca :
• test de screening pt paciente cu risc crescut de cancer de san(istoric familial, mutatii genetice de BRCA1 si de BRCA2, rude de gradul I care au aceste mutatii genetice, au urmat radioterapie toracica pentru o alta boala canceroasa la o varsta cuprinsa intre 10 si 30 de ani ) ;
• ca test diagnostic pentru pacientele cu formatiuni tumorale mamare palpabile, dar care nu sunt vizualizate la mamografie sau ecografie mamara; pentru pacientele cunoscute cu cancer de san, pentru a stabili daca e vorba de un cancer multicentric sau pentru a evalua sanul contralateral
• ca test de monitorizare, dupa tratament, pentru identifcarea recurentelor

Biopsia este o mica interventie, practicata in scop diagnostic, prin care se recolteaza un fragment tisular de la nivelul zonei modificate mamare. Fragmentul biologic extras este apoi examinat la microscop de catre anatomopatolog. In acest mod se stabileste diagnosticul de certitudine pentru patologia sanului.
Exista mai multe proceduri de biopsie mamara:
-punctia aspirativa cu ac fin si punctia biopsie mamara -proceduri putin invazive, se practica sub anestezie locala cu xilina si nu lasa cicatrice; operatorul va recolta fragmente din zona suspecta cu un ac special prevazut cu lumen; atunci cand nodulul este dificil de localizat(si datorita infiltratiei cu xilina),va folosi ghidajul ultrasonografic; ambele metode au o rata inalta de rezultate „fals negative” (nu indica prezenta cancerului,desi acesta exista)
-biopsia incizionala-procedura invaziva prin care se recolteaza fragmente de tesut tumoral mai mari decat la punctia biopsie; se insoteste de o mica cicatrice mamara; indicata atunci cand rezultatul de la punctia biopsie este neconcludent
-biopsie excizionala-procedura invaziva prin care se extirpa intreaga zona suspecta de la nivelul sanului; cea mai sigura medota de diagnostic, fara rezultate „fals negative”; se insoteste de o minima cicatrice mamara.

Markeri tumorali sangvini-se coreleaza cu activitatea celulelor canceroase
Sunt de 2 tipuri: proteine specifice produse de celulele canceroase si celulele canceroase circulante.
Acesti markeri pot fi evaluati prin simple teste sangvine, inainte de instituirea tratamentului, pentru diagnostic, in timpul terapiei si ulterior, pentru evaluarea eficientei terapiei.
Markerii tumorali asociati CS sunt :
CA 15.3 – util pt diagnosticul cancerului de san, dar si de ovar
TRU-QUANT si CA 27.29 – asociat cu cancerul de san
CA 125 –poate indica recurenta cancerului de san, dar si prezenta sau recurenta unui cancer ovarian
CEA (antigen carcinoembrionar)-poate indica extensia cancerului mamar prin faptul ca acest marker semnaleaza prezenta cancerului de colon, de plaman sau de ficat
Celule canceroase circulante –ajuta la diagnosticul metastazelor

In functie de istoricul dumneavoastra si  de rezultatele acestor investigatii, trebuie sa discutam ce este necesar sa faceti mai departe pentru a va mentine starea de sanatate.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>