Ești însărcinată ? Iată ce trebuie să știi …

20150703_173002-1Starea de graviditate este una fiziologică, deci o stare tranzitorie de sănătate, pe durata căreia viitoarea mama trebuie să știe ceea ce ii face bine și ceea ce îi poate dăuna, astfel încât atât ea, cât și copilul ei, să aibă o dezvoltare armonioasă pe parcusul celor 9 luni de sarcină.

Încă din perioada concepției, viitoarea mamă trebuie să stabilească o bună comunicare cu medicul ei obstetrician. Frecvența vizitelor medicale va fi stabilită în funcție de istoricul tău medical, precum și de particularitățile sarcinii. Este util să discuți cu medicul tău despre tratamentele pe care le iei pentru a ține sub control unele afecțiuni de care suferi ( DZ, HTA, AB etc) și care necesită supraveghere suplimentară sau consulturi interdisciplinare.

Trebuie să fii atentă la alimentație, astfel încât sa îi oferi copilului tău nutrienții de care are nevoie pentru dezvoltarea corespunzătoare și, totodată, să te poți bucura de o stare de sănătate deplină, fără să acumulezi kilograme în exces.  Este indicat să consumi mai multe fructe proaspete, legume, cereale, lactate, carne slabă, pește și fructe de mare. Datorită conținutului ridicat de mercur, anumite tipuri de pește sunt de evitat și anume: peștele-spadă, macroul gigant, rechinul. Este indicat să ai aprox. 5 porții de fructe și legume /zi, lactate zilnic, pasteurizate sau fierte în prealabil,iar pește de 2 ori pe săptămână. Pentru a evita toxiinfecțiile alimentare ce pot fi deosebit de grave pe durata sarcinii, mâncarea va fi pregătită și păstrată în condiții de siguranță. Este de dorit sa ții la distanță animalele de casă și rozătoarele, precum hamsterii, deoarece acestea iți pot transmite infecții potențial letale pentru făt. Alimentele crude vor fi spălate cu atenție inante de a le consuma.

Aportul caloric va ajustat, astfel încât creșterea ponderală pe durata celor 9 luni de sarcină să fie de 10-12 kg. În primele 2 trimestre de sarcină nu ai nevoie de un plus de calorii pentru copil, abia din trimestrul 3 este necesar să iți suplimentezi aportul caloric cu aprox. 200 de calorii/zi. Excercițiile fizice ușoare, ca mersul pe jos, înotul, yoga, pillates, pot fi de ajutor pentru a preveni excesul ponderal și pentru a evita complicații precum diabetul zaharat gestațional și hipertensiunea indusă de sarcină cu/fără eclampsie și naștere prematură. Păstrarea condiției fizice pe durata sarcinii iți poate fi de ajutor la naștere, iar ulterior o să îți permită să revii în scurt timp la greutatea anterioară sarcinii.

În primul trimestru de sarcină este bine să continui suplimentarea de acid folic (începută preconcepțional), câte 0,4-0,8mg/ zi, vitamină necesară pentru dezvoltarea neurologică fetală, precum și suplimentarea de vitamina D. Trebuie să discuți cu medicul tău dacă este necesar să iei suplimente de  fier, deoarece anemia prin deficit de fier poate cauza naștere prematură și greutate fetală la naștere mai mică decât cea corespunzătoare vârstei gestaționale.

Consumul de lichide trebuie să fie crescut, în special consumul de apă, dar sunt utile și ceaiurile, supele, sucurile de fructe și legume.

Este indicat să te odihnești suficient, să dormi câte 7-9 ore/noapte. După 30 de săptămâni de sarcină trebuie să eviți statul în pat cu fața în sus și să te odihnești mai mult pe partea stângă, eventual să folosești o pernă în zona mijlocului.

În unele cazuri, este util de luat în considerare și posibilitatea vaccinării pentru boli la care există expunere pe durata sarcinii, așa cum este gripa.

Pe durata sarcinii trebuie să eviți fumatul, chiar și cel pasiv, deoarece tutunul poate crește riscul de avort, naștere prematură și moarte fetală in utero. Substanțele toxice din fumul de țigară trec bariera fetoplacentară și împiedică oxigenarea și hrănirea corespunzătoare a fătului. În consecință, copiii proveniți din mame care au fumat pe durata sarcinii au greutate mai mică la naștere, au un risc crescut de moarte subită infantilă, precum și o sensibilitate respiratorie crescută, fiind predispuși la a face mai frecvent boli respiratorii pe parcursul vieții. La rândul ei, mama fumătoare are o probabilitate mai mare de a suferi de grețurile asociate sarcinii, de implantarea extrauterină a sarcinii și de dezlipire prematură de placentă normal inserată( complicație severă ce survine în timpul travaliului și cauzează decesul fetal înainte de naștere).

Este indicat să eviți și expunerea la substanțele chimice de la locul de muncă, precum și la cele din detergenți, din soluțiile de curățenie, solvenți, plumb, mercur, insecticide, vopseluri.

Consumul de alcool trebuie evitat pe durata sarcinii și în special în primele 3 luni de sarcină. Alcoolul trece bariera fetoplancetară și ajunge în sângele fetal de unde este mai lent eliminat, comparativ cu epurarea din sângele adultului. Alcoolemia fetală in utero poate afecta dezvoltarea copilului, având consecințe pe termen lung : defecte cardiace, restricție de creștere intrauterină, iar după naștere, slaba dezvoltare fizică a copilului cu tulburări de echilibru, modificări specifice ale feței, deficit de atenție, întârziere în dezvoltarea psihică, dificultăți de gândire și de limbaj. Toate aceste semne și simptome au fost grupate intr-un sindrom numit sindromul de alcoolism fetal. De asemenea, alcoolemia fetală in utero poate cauza avort, naștere prematură și moarte fetală intrauterină.

Probabil că este inutil să mai precizez că este contraindicat consumul de droguri ilegale, de orice fel !

Nu sunt indicate băile fierbinți, căzile cu hidromasaj și sauna: temperatura ridicată poate afecta copilul, te deshidratează și îți poate induce o stare de leșin. Solarul și paturile bronzante sunt de evitat, din aceleași motive. La plajă, femeia insarcinată trebuie să stea maxim 30- 60 minute/ zi la soare,  înfara orelor de vârf (până în ora 10 sau după ora 16, în zilele toride de vară cu indice UV ridicat), după ce a folosit în prealabil o cremă de protecție solară ce reflectă radiațiile UVA și UVB. Este indicat ca expunerea la soare să fie asociată cu  accesorii de protecție solară, precum pălărie, ochelari și cu o hidratare corespunzătoare ( peste 8 pahare de apă /zi).

Sunt contraindicate produsele de igienă intimă parfumate și tampoanele, deoarece aceastea pot produce iritații locale și pot să te predispună la infecții urinare.

Pe cât posibil, se vor evita radiografiile datorită razelor de tip X care sunt teratogene. Dacă totuși acestea sunt necesare pentru diferite lucrări dentare, spre exemplu, nu uita să ii spui medicului radiolog că ești insărcinată pentru ca să îți ofere o protecție suplimentară.

Consumul de cafea trebuie redus, eventual evitat, ca și băuturile energizante. Se apreciază ca aprox 200 mg de cofeina /zi ar fi bine tolerate, însă consumul de cafea pe durata sarcinii este asociat cu greutate mică la naștere, avort și naștere prematură. Alternative sănătoase și fără riscuri pentru femeile însărcinate sunt cafeaua decofeinizată, ceaiurile și sucurile de fructe.

beneficii_sarcinaAcestea sunt doar o parte din precauțiile pe care trebuie să le ai în vedere ca femeie insărcinată. Pentru completarea informațiilor, ar fi bine să îți pregătești o listă de întrebări la care să primești răspuns cu ocazia vizitei medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>