Virozele respiratorii pe durata sarcinii

20140929_172514-1

Expunerea la rece pe durata sarcinii poate afecta sănătatea mamei și a copilului ei nenăscut, deoarece imunitatea femeii însărcinate este mult scăzută. In plus, variantele de tratament pentru afecțiunile dezvoltate in timpul sarcinii sunt limitate, având in vedere ca unele medicamente traversează bariera fetoplacentară și pot afecta dezvoltarea copilului.

Totul se schimbă dupa ce ai rămas insarcinata. Pentru ca organismul să acccepte si să permită dezvoltarea in interiorul tău a embrionului format și din gene paterne, ” straine” sistemului tău imun, este necesară o creștere a toleranței imunologice, adică o reducere a reactivitatii tale la acțiunea factorilor externi. În acest mod însă devii mai vulnerabilă la diverși agenti infecțioși care , in afara sarcinii, ar fi fost îndepărtați de către sistemul tău imun mai puțin „tolerant”. De aceea, atunci când te pregătești să devii mamă este necesar să acorzi o atenție in plus situațiilor la care te expui.

O simplă viroză respiratorie se vindecă, de cele mai multe ori, ușor și fără complicații în afara sarcinii. Dacă o vei contacta in timp ce ești însărcinată, trebuie sa știi că ai o probabilitatea mai mare sa dezvolți complicații legate de aceasta, cum ar fi  otită, sinuzită, bronșită sau chiar pneumonie ori meningo-encefalită. De asemenea, in funcție de vârsta gestațională, ai un risc crescut de pierdere a sarcinii sau de declanșare a nașterii premature. Desigur, acestea sunt complicații posibile,dar totuși rar intalnite. Statistic, majoritatea infecțiilor respiratorii survenite in timpul sarcinii se vindecă fără probleme deosebite, dacă viitoarea mamică ține cont de recomandările medicale.

Este bine sa știi ca răceala este o infecție respiratorie virală, de intensitate moderată și care afectează nasul, sinusurile, gâtul și căile aeriene superioare. Se însoțește de scurgeri nazale abundente, durere in gat, strănut și tuse. Durează de regula 1 săptămână „fără tratament și 7 zile cu tratament „.

Gripa este tot o infecție virală, însă diferită de răceală. Gripa se răspândește prin tuse și strănut. Simptomele de congestie respiratorie se pot  însoți de febră, cefalee, dureri musculare, fatigabilitate. Viroza poate fi contactată in orice perioadă a anului, dar se dezvoltă in special iarna.

Recomandările medicale in astfel de situații includ îngrijiri la domiciliu, cum ar fi limitarea contactului prelungit cu alte persoane bolnave, odihnă suficientă, hidratare intensă si alimentație echilibrată, spălatul des pe mâini, exerciții fizice ușoare, reducerea nivelului de stress. O serie de remerii naturiste pot fi de ajutor și anume: ceaiuri cu miere si lămâi, spray-uri nazale cu apă  sărată, inhalații de soluții saline încălzite, siropuri cu mentol, eucalipt etc.

Medicația antivirală nu vindecă boala, dar reduce severitatea simptomelor si scade riscul de complicații. Febra care însoțește viroza respiratorie poate fi periculoasă pentru embrion/ făt; ea trebuie combătută cu antipiretice.

Cea mai eficientă metodă de a vă proteja împotriva gripei și a complicațiilor acesteia este să vă administrați vaccinul antigripal. Vaccinul oferă protecție față de majoritatea tipurilor de  virus gripal și poate fi administrat în orice perioadă a sarcinii. Inclusiv copilul va beneficia de imunitate antivirală în primele sale luni de viață, dacă mama a beneficiat de acest vaccin pe durata sarcinii. Administrarea vaccinului se poate însoți de minime reacții adverse, precum o mică inflamație la locul injectării, dureri musculare pasagere și febră ușoară, simptome cu durată de o zi- două.

Cea mai indicată perioadă a anului pentru administrarea vaccinului antigripal este octombrie . Discutați cu medicul dvs despre această oportunitate, astfel încât sa fiți protejată pe toată durata sezonului rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>