Sarcina pe săptămâni: trimestrul II, de la 14 la 27 de săptămâni

2016-04-08 20.41.53

Trimestrul 2 este perioada echilibrată a sarcinii în care viitorii părinți se pot ocupa de relatia lor și pot face pregătiri pentru venirea pe lume a copilului. Întrucât grețurile și vărsăturile din primul trimestru se reduc până la dispariție, mama se simte din ce în ce mai bine și poate participa la diverse activități de serviciu sau de relaxare. Fătul, complet format pe parcursul primelor luni de sarcina, își continuă creșterea și dezvoltarea, pregătindu-se pentru viața extrauterină.

Voi detalia mai jos etapele dezvoltării copilului, pe durata acestui trimestru de sarcină, săptămână cu săptămână, așa cum au loc în cazul unei sarcinii normale, fără o patologie maternă sau fetală asociată. Ulterior, voi descrie schimbările prin care trece corpul mamei pe durata trimestrului II și care sunt situațiile de urgență în care trebuie să luați legătura cu medicul.

Săptămâna 14 este prima din trimestrul II. La această vârstă,fătul este capabil să deschidă și să închidă gura, poate să înghită cantități mici din lichidul amniotic, lichid pe care îl elimină apoi prin urină.  Copilul are mișcări ale mâinilor, picioarelor, ale capului și ale gâtului. Doarme și se trezește. Organele genitale externe sunt vizibile acum la ecograf, iar lungimea cranio-caudala a fătului este de 85 de mm.

Săptămâna 15. Copilul începe să audă, inițial zgomotele intestinale materne, apoi bătăile inimii și vocea mamei. De asemenea, ochii bebelușului, deși închiși, devin sensibili la lumină. Se poate întâmplă ca în această perioadă copilul să înceapă să sughițe.

Săptămâna 16. Fătul are pielea fină și acoperită cu lanugo ( fire fine de păr). Mușchii feței încep să lucreze, copilul având acum diferite expresii faciale pe care nu le poate controla încă. În jurul acestei vârste, mâinile fătului se pot atinge una pe cealaltă și pot apuca de cordonul ombilical.

Săptămâna 17. Fătul cântărește acum aprox 150 g. Încep să-i crească sprâncenele și genele  și are amprente digitale. Până la această vârstă capul copilului este mai voluminos decât corpul său, însă tinde să realizeze o proporție între cele două părți.20161111_151123

Săptămâna 18. Trăsăturile feței și ale corpului sunt bine definite. Are păr pe cap. Poate să răspundă la sunete. Studiile au arătat că muzica armonioasa (în special cea clasica, dar și alte genuri muzicale care includ sunte înalte, pe un ritm lent) facilitează conexiunile nervoase ale fătului și ajută la dezvoltarea cognitivă a copilului. Este indicat așadar să-i vorbiți copilului pentru a se familiariza cu vocea dvs , să-i citiți povești (copilul preferă limba maternă) și să-i cântați. La rândul ei, mama începe să perceapă mișcările fetale.

Săptămâna 19. Continuă procesele de formare a simțurilor (auz, văz, gust, miros, simțul tactil), iar corpul copilului se acoperă de o substanță grăsoasă, numită vernix caseosa, care are rolul de a-i proteja pielea și de a-i facilita mișcările în lichidul amniotic. La fetițe, începe formarea uterului și a vaginului. Fătul cântărește acum aproximativ 250 de grame.

Săptămâna 20. Dacă ar sta în picioare, fătul ar măsura la această vârstă 26 de cm, adică atât cât are pe înălțime o pagină de hartie A4. Copilul poate să-și sugă degetele de la mână (reflex important pentru a se hrăni după naștere) și poate să sughițe. Mama se află acum la jumătatea sarcinii.

Săptămâna 21. Copilul cântărește aproximativ 350 g. Părul de pe sclap și cel de la nivelul sprâncenelor devine mai gros și începe să se pigmenteze, mai mult sau mai puțin, după cum copilul este brunet sau blond. Auzul este din ce în ce mai bine dezvoltat: este indicat să-i cântați bebelușului și să-i spuneți povești, căci el vă recunoaște vocea.

Săptămâna 22. Copilul căntărește aproximativ 430 de grame. La nivelul limbii apar papilele gustative, iar fătul începe să experimenteze diverse arome ale lichidului amniotic. Ceea ce mănâncă mama în această perioadă influențează gustul lichidului pe care îl înghite bebelușul, astfel încât după naștere copilul este capabil să recunoască gusturi la care a fost expus în cursul vieții intrauterine. În acest mod, alimentația mamei din timpul sarcinii contribuie la formarea preferințelor culinare ale copilului. Este recomandat deci să mâncați cât mai sănătos, pentru a-i oferi micuțului un start cât mai bun în viață. Și plămânii fătului se dezvoltă destul de repede, iar copilul exersează mișcările respiratorii, pregătindu-se pentru viața extrauterină.20161118_153704

Săptămâna 23.  Mișcările intrauterine ale copilului sunt percepute din ce în ce mai bine de către mamă, astfel încât aceasta poate recunoaște un anumit pattern  (comportament specific) al mișcărilor fetale. Acest lucru este posibil deoarece, pe măsură ce crește, copilul are anumite ore din zi în care este mai activ ( de obicei când mama se odihnește), după cum are perioade în care pare că doarme (frecvent când mama este activă ). Este bine  ca mama să fie atentă la „programul” copilului, pentru a putea identifica o problema atunci când aceasta apare: situații în care copilul se mișcă mai puțin, nu se mișcă deloc sau devine agitat, reprezintă atenționări pentru care trebuie să luați legătura cu medicul dvs.

Săptămâna 24. Fătul începe să ia în greutate, astfel încât la sfârșitul acestei săptămâni va avea în jur de 630g. Capul continuă să fie partea cea mai voluminoasa a corpului, iar spâncenele și genele sunt vizibile. Pielea corpului este ridată și roșiatică. La nivelul plămânilor se produce surfactant, o substanță care menține alveolele pulmonare destinse în cursul vieții extrauterine, pentru ca să permită afluxul de aer spre plămâni. Nașterea prematură declanșată la aceasta vârstă este urmată de o rată de supraviețuire de 60 % , dacă fătul va beneficia de îngrijiri medicale specializate, dar aproximativ jumătate din acești copii rămân cu un handicap permanent.

Săptămâna 25. La aceasta vârstă, pattern-ul mișcărilor fetale este bine definit, copilul având perioade de activitate și perioade de somn. Creierul său continuă să se dezvolte, astfel încât apar arii cerebrale care controlează mișcările respiratorii, digestia și temperatura corpului, funcții esențiale pentru supraviețuire după naștere.

Săptămâna 26. Copilul poate să răspundă acum la sunetele din corpul mamei sau dinafara ei. Vorbind cu copilul dvs, citindu-i povești și ascultând muzica împreună, îl ajutați să se dezvolte. De asemenea, fătul poate să deschidă și să închidă ochii, reacționează la stimuli luminoși îndreptați spre uter. Continuă să exerseze mișcările respiratorii, prin inhalarea și exhalarea unor cantități mici de lichid amniotic. Rata de supraviețuire in cazul nașterii la această vârstă este de 85 %, în cazul în care copilul primește îngrijiri medicale specializate, iar 30% dintre acești copii vor avea un handicap permanent. Greutatea copilului la aceasta vârstă este de aproximativ 750 de grame.2016-04-08 21.41.32

Săptămâna 27. Felicitari ! Ați ajuns la sfârșitul trimestrului II de sarcină. Bebelușul dvs. este atat  de bine dezvoltat incat poate sa faca o multime de lucruri. El are o periodicitate a mișcărilor sale bine stabilită. Aude zgomotele din jurul dvs. și vă recunoaște vocea. Poate clipi și răspunde la stimuli luminoși prin mișcări ale ploapelor și ale capului. Simte gustul lichidului amniotic și poate diferenția arome ale alimentelor pe care le consumați (ceapă, usturoi). Exersează mișcările respiratorii. Înghite lichid amniotic și îl elimină prin urină. Sughița. Își suge degetul mare. Închide și deschide pumnul și poate apuca de cordonul ombilical, pe care însă nu-l strânge pentru că acesta este acoperit de o substanță gelatinoasă (gelatina Warthon)  care îl face să alunece la orice atingere. Bătăile inimii ajung la un ritm de 140 bătăi/minut și pot fi ascultate cu un aparat obstetrical, numit stetoscop, dar și de către urechea tatălui lipită de abdomenul mamei în zona de proiecție a focarului cardiac fetal.

 

Pe durata acestui trimestru de sarcină, starea generală a mamei se ameliorează, iar bebelușul ei continuă să crească deci destul de rapid. Aceasta, în asociere cu kilogramele acumulate de către mamă în ultimele luni, se poate solda cu dureri de spate care devin supărătoare odată cu avansarea sarcinii. În astfel de situații este indicat să purtați încălțăminte cu tocuri joase, să evitați ridicarea de greutăți și să alegeți un scaun cu spătar înalt pentru a vă menține spatele drept atunci când vreți să stați în șezut. Începând cu a doua parte  a sarcinii, este indicat să dormiți pe o parte. Durerea de spate poate indica și o suferință renală sau poate fi un simptom al nașterii premature. De aceea, este bine să vă anunțați medicul dacă aceste dureri devin intense, prelungite sau se repetă la intervale regulate de timp și nu cedează la schimbarea poziției sau a activității care a declanșat-o.

Modificările sânilor din primul trimestru al sarcinii continuă și pe durata trimestrului II și au ca scop pregătirea pentru alăptatul bebelușului. Celulele glandulare mamare iși măresc numărul și dimensiunile, astfel încât sânii devin mai mari și mai grei. Schimbarea mărimii sutienului ar fi de ajutor pentru viitoarea mamă.

Nivelul crescut de progesteron, hormonul sarcinii, induce retenție hidrică și creșterea volumului sangvin, cu încărcarea circulației sangvine la nivel naso-bucal. Aceste modificări au ca efect congestie nazală și sângerări gingivale apărute la periajul dinților, semne ce se remit însă după naștere. Debitul sangvin crescut și presiunea realizată de către uterul gravid la nivelul vaselor sangvine pelvine sunt responsabile și pentru formarea hemoroizilor, dilatații varicoase ale venelor din jurul anusului. Hemoroizii pot fi dureroși și se pot însoți de prurit local, simptome ce se ameliorează după naștere. Creșterea debitului sangvin poate de asemenea să creeze, la nivelul tegumentelor, dilatații ale venelor superficiale, numite venectazii, iar la nivelul membrelor inferioare, dilatații venoase sacciforme, numite varice. Pentru a vă reduce riscul de dezvoltare a varicelor este indicat să evitați ortostatismul prelungit (statul in picioare) și să vă odihniți cu picioarele în poziție declivă (ridicate pe o pernă). Varicele formate în timpul sarcinii își reduc dimensiunile până la dispariție, în decurs de 3 luni de la naștere.

Urinatul frecvent nu mai reprezintă o problemă pentru viitoarea mamă, decoarece ascensionarea corpului uterin în care se dezvoltă copilul, eliberează pelvisul și nu mai exercită presiune pe vezica urinară, ceea ce face ca aceasta din urmă să își realizeze corespunzător funcția de contenție. Necesitatea de a urina des revine însă în ultimul trimestru de sarcină când creșterea bebelușului va produce distensia porțiunii inferioare a uterului, modificând poziția vezicii urinare și implicit capacitatea acesteia de retenție. După mijlocul sarcinii, datorită hormonilor care relaxează musculatura tractului urinar și favorizează staza urinară, există un risc crescut de infectare a urinii care nu se evacuează corespunzător. Infecția urinară se manifestă prin urinat frecvent, însoțit de usturime, urină modificată la culoare, eventual mirositoare. Pentru a preveni aceste infecții, este indicat să consumați cei 2 litri de apă pe zi și să aveți o igienă locală cât mai riguroasă.

Hormonii de crestere secretați în titruri mari în timpul sarcinii sunt responsabili și de creșterea pilozității materne. Astfel apar fire de păr în zone ale corpului în care nu erau înainte de sarcină: pe față, spate, brațe etc. Părul de pe sclap este mai des și cu firul mai gros. Indepărtarea părului din zonele nedorite prin depilare cu ceară, laser sau cu ajutorul depilatorului, nu este indicată în timpul sarcinii, deoarece studiile nu au arătat siguranța folosirii acestor proceduri în raport cu sănătatea bebelușului nenăscut. Singura modalitate, acceptată, de indepărtare a firelor de pair inestetice rămâne lama de ras. Nu este cea mai bună metodă pentru reducerea pilozității nedorite, dar este lipsită de riscuri pentru făt.

Tot hormonii de creștere secretați în timpul sarcinii sunt răspunzători și pentru modificările de pigmentație ce includ colorarea în maro-brun a linei albe ( linia mediană de pe abdomen) și hiperpigmentarea unor zone faciale care dau aspectul de fluture, numit și „cloasmă gravidică”. Pielea în general este acum mai strălucitoare, mama având un aspect fizic foarte plăcut. Există în această perioadă și o  sensibilitate crescută a pielii la acțiunea razelor UVA și UVB, de aceea se recomandă limitarea expunerii la soare și folosirea cremelor cu factor de protecție mare, de cel putin 30. Datorită supradistensiei fibrelor elastice din tegumente,  mai pot apărea in acestă perioadă vergeturi: linii fine la nivelul pielii, de culoare roșie -zmeurie. Pentru evitarea sau atenuarea acestora este indicat ca viitoarea mămică să folosească zilnic o cremă de corp puternic hidratantă.

Nivelul crescut de progesteron induce si relaxarea musculaturii digestive , cu scopul de a proteja sarcina, deoarece activitatea intestinală excesivă, așa cum are loc în sindroamele diareice, poate antrena contracțiile uterine. Prin relaxarea musculaturii netede, progesteronul creează  tendința la constipație și la arsuri esofagiene, simptome ce pot fi combătute printr-o alimentație bogată în fibre celulozice și hidratare crescută, respectiv prin mese reduse cantitativ și repetate la intervale scurte de timp. Aportul caloric în cursul trimestrului II trebuie să fie suplimentat cu 300-500 de calorii pe zi, astfel încât creșterea ponderală a mamei să fie de 200-400 g pe săptămână.

Există în acestă perioadă a sarcinii o serie de semne și simptome prin care corpul vă anunță că în interiorul său au loc evenimente ce pun în pericol sănătatea dvs. sau a copilului. Este indicat să luați legătura imediat cu medicul, dacă apar simptome precum: dureri abdominale severe sau crampe, sângerare vaginală, dureri de cap intense sau creștere ponderală rapidă. Acestea pot indica dezvoltarea unor complicații pentru care este necesar controlul medical, însoțit de diagnosticul și tratamentul corespunzător.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>