Sarcina pe săptămâni: trimestrul III (de la 28 de săptămâni până la 40 de săptămâni)

20170222_124239

Ultimul trimestru de sarcină ne apropie și mai mult de momentul nașterii, această perioadă fiind încărcată de emoțiile întâlnirii cu bebelușul, față- în-față ! Fătul ajuns în trimestrul 3 de sarcină este complet format, iar majoritatea organelor sale au inceput deja să funcționeze, în această perioadă având loc în principal procese de creștere fetală și de perfectionare a funcțiilor sale vitale. Copilul are acum organele de simț  suficient de bine dezvoltate pentru a putea reacționa la stimuli externi, luminoși sau auditivi , poate identifica aromele lichidului amniotic, se prinde cu mâinile de cordonul ombilical, dezvoltând- și simțul tactil, are un ritm somn-veghe bine stabilit, își exersează mișcările respiratorii, digestive, urinare și are o frecvență cardiacă   de aprox 140 bătăi/minut.   Etapele dezvoltării copilului au un determinism genetic și sunt influențate de condițiile locale materne. Stimularea externă  a bebelușului, pe durata acestui trimestru, ajută la formarea conexiunilor nervoase fetale, precum și a legăturilor afective dintre copil și apropiații săi. Corpul mamei continuă  să se transforme și să se adapteze necesităților bebelușului aflat în creștere, astfel încât să-i permită acestuia dezvoltarea armonioasă, precum și nașterea în condiții de siguranță, iar ulterior, alăptarea sa.

IMG-20160517-WA0002-2

Totodată, în acest trimestru ne putem confrunta cu o serie de afecțiuni induse de sarcina la mămicile care au neșansa de a dezvolta astfel de complicații: diabet zaharat gestațional, hipertensiune arterială indusă de sarcină care poate merge până la preeclampsie sau chiar eclampsie (complicație severă însoțită de convulsii materne și deces fetal in utero ), probleme vasculare materne (varice, hemoroizi), sindrom  Raynaud, anemie materno-fetală , sindrom de izoimunizare datorat incompatibilității sangvine dintre mamă  și copil  etc. De aceea  sunt necesare vizitele medicale și investigațiile periodice ; acestea vor surprinde în faze timpurii astfel de complicații, în stadiul la care ele pot fi tratate și ținute sub control.

Voi descrie mai jos modul în care evoluează sarcina pe durata acestui trimestru, la o femeie insărcinată, sănătoasă, cu un copil normal dezvoltat.

Săptămâna 28, prima din trimestrul III, este aceea în care fătul ajunge  la greutatea de 1 kg, are pielea fină, roșie,  acoperită  de o substanță  grăsoasă , albicioasă , numită  vernix caseosa. Această substanță are rolul de a-i proteja tegumentele și de a-i facilita mișcările în lichidul amniotic. Pilozitatea fetală este bine reprezentată. Copilul poate  ține ochii  întredeschiși și are genele deja formate. Poate să clipească și să producă lacrimi.Oasele sunt complet dezvoltate, dar desigur sunt relativ moi.  Dacă, din anumite motive, se declanșează nașterea prematură la acestă  vârstă, fătul are șanse de supraviețuire de 91%  atunci când beneficiază de  îngrijri de terapie intensivă neonatală și aproximativ 15% dintre acești copii necesită spitalizări prelungite și ulterior rămân cu un handicap major.

20170222_114020

La rândul ei, mama se „luptă’ cu kilogramele  acumulate până la această vârstă de sarcină și care sunt date de copilul în creștere, de cantitatea de lichid amniotic, de placenta și de dezvoltarea sânilor, precum și de volumul sangvin care se mărește corespunzător stadiului evolutiv al sarcinii. La acestea se adaugă și kilogramele depuse prin exces caloric. Acest „adaos” ponderal se poate însoți de dureri importante de spate și de dureri la nivelul pelvisului.  Odihna în decubit lateral și masajul pot fi de ajutor pentru durerile date de suprasolicitarea coloanei vertebrale lombare.  Pentru a evita acumularea excesivă de țesut adipos, femeia insărcinată trebuie să își controleze riguros alimentația și să continue să desfășoare activități fizice ușoare, cum ar fi plimbări prelungite și sporturi indicate în timpul sarcinii (înot, pillates, yoga ), astfel încât câștigul ponderal  să fie de 250-500 g/săptămână și de 10-12 kg pe toată sarcina.

Săptămâna 29. Copilul își dezvoltă  creierul , își îmbunătățește activitatea respiratorie și devine capabil să isi regleze temperatura corporală. Oasele devin mai rezistente, iar la nivelul glandei suprarenale fetale se produc hormoni ce  cresc nivelul matern de prolactină (hormonul lactației) , astfel încât mama își poate alăpta copilul, dacă nașterea acestuia se produce mai devreme.

Datorita creșterii nivelului matern de prolactină, sânii mamei continuă să se dezvolte și devin mai grei, fiind necesar suportul oferit de un sutien mai mare, pentru a evita durerile și modificările de postură date de suprasolicitarea coloanei vertebrale cervico-toracale. De asemenea, în apropierea termenului nașterii, la nivelul sânilor va apărea o scurgere subțire, gălbuie, numită colostruAcest fluid este bogat în proteine (anticorpi) și va hrăni copilul în primele zile de viață. Ulterior colostrul devine laptele matern propriu-zis. Acesta are o valoare nutritivă ridicată si conferă imunitate bebelușului abia născut.      IMG-20160523-WA0019-1

Săptămâna 30. Copilul cântărește în jur de 1300 g. Are ochii deschiși si poate reacționa la lumină. De altfel, unele studii sugerează că stimulii luminoși externi imbunătățesc activitatea cerebrală. Pentru a vă ajuta copilul să se dezvolte, puteți mobiliza pe deasupra uterului o sursă de lumină puternică. Urmăriți dacă fătul reacționează prin mișcări ale corpului. De asemenea, maturizarea pulmonară fetală se accentuează. Cu toate acestea, copilul născut la această vârstă necesită îngrijiri medicale specializate. Rata de supraviețuire este de 95% și frecvent sunt necesare mai multe săptămâni de spitalizare.

Printre simptomele materne ce ne pot necăji în această perioadă sunt arsurile esofagiene și constipația. Acestea sunt consecința creșterii nivelului de progesteron, hormon ce relaxează musculatura netedă digestivă. Pentru a reduce aceste simptome v-ar fi de ajutor să consumați mese reduse cantitativ și la intervale de timp mai mici, bogate în fibre celulozice, să evitați alimentele grase, picante și acidulate și să creșteti consumul de lichide.  Desigur, dacă disconfortul digestiv persistă în ciuda schimbărilor alimentare, este indicat să vă examineze un medic specialist.

20161122_193656

Săptămâna 31. Fătul continuă să crească și să ia în greutate mai mult decât în  lungime, ajungând să cântărească aprox 1500 g. Fiecare copil însă are ritmul său propriu de dezvoltare. Începând cu această vârstă, mișcările bebelușului sunt mai energice. Este indicat mamei să țină evidența mișcărilor fetale, pentru a putea identifica o reducere a tonusului fetal atunci această situație apare, ea fiind asociată unei suferințe fetale. Atunci când se constată o reducere a activității fetale, mama va încerca mai întâi să-și energizeze bebelușul,  consumând alimente cu valoare nutritivă ridicată, cum ar fi un pahar cu suc natural de fructe. Dacă fătul nu reacționează la acest stimul, este indicat să luați legătura cu medicul în cel mai scurt timp.

La rândul ei, mama își reia urinatul frecvent și mersul la baie noaptea, datorită reducerii volumului vezicii urinare asupra căreia acționează uterul gravid mai voluminos în partea inferioară, la această vârstă de sarcina. Urinatul frecvent poate indica și o infecție urinară, caz în care mai sunt asociate și alte simptome, cum ar fi disuria( usturimi la urinat) sau febra. În această situație este indicat să comunicați medicului dvs. modificările apărute pentru ca acesta/aceasta să ia măsurile necesare pentru vindecare.

Săptămâna 32. Copilul, deja format, continuă să crească și să se „rotunjească”. Cântărește acum aproximativ 1700 g.  Deși plămânii nu sunt complet formați, copilul își exersează mișcările respiratorii. De asemenea, procesele de digestie și absorbție intestinală se îmbunătățesc, astfel încât copilul începe să absoarbă de la nivel intestinal vitamine și minerale, precum fier și calciu. Unghiile degetelor de la picioare sunt vizibile. Stratul fin de păr de pe piele, numit  lanugo, începe să cadă. În cazul în care se produce nașterea prematură la acestă vârstă gestațională, rata de supraviețuire este de 97 %, iar o parte dintre acești copii necesită câteva săptămâni de spitalizare și pot rămâne cu un handicap major.

Uterul supradestins începe să se pregătească pentru travaliu și nastere. Încă de la sfârșitul trimestului II, dar mai ales în ultimul trimestru de sarcină, pot să  apară contracțiile uterine Braxton Hicks. Acestea sunt contracții pregătitoare și diferă de contracțiile uterine propriu-zise din travaliu, prin faptul că primele nu sunt dureroase și nu se repetă la intervale regulate de timp, nu devin mai intense de la o oră la alta, nu se accentuează la schimbarea poziției mamei sau la mers, nu determină deschiderea și dilatarea colului uterin. Contracțiile Braxton Hicks realizează așa numitul „fals travaliu” și nu necesită supraveghere medicală. Dacă aceste contracții pregătitoare devin supărătoare, vă puteți ajuta făcând o plimbare scurtă, o baie caldă și relaxantă, urmată de un somn odihnitor. În cazul  în care apar  însă și pierderi de lichid amniotic ( fluid subțire ca apa) și/sau contracțiile se repeta la intervale regulate de timp, însoțite eventual de dificultăți respiratorii la finalul contracției cu senzație de „respirație scurtă”,  este indicat să luați legătura cu medicul.20160923_162713

Săptămâna 33. Copilul cântărește aproximativ 1800 g . Datorită faptului că pelvisul fetal tinde să devină mai voluminos decât extremitatea cefalică , copilul se va muta cu capul în partea inferioară a uterului, pelvisul său ocupând acum partea superioara a uterului care este mai „încăpătoare”.  Mișcarea aceasta se numește culbuta.

Uterul devenit mai voluminos realizează un anumit grad de compresie pe diafragmul mamei, reducând volumul toracic. Mișcările respiratorii sunt mai puțin ample, iar respirațiile mai scurte. Pentru a reduce disconfortul respirator este indicat ca mama să doarmă pe mai multe perne, cu capul și umerii ridicați. Aceasta în asociere cu urinatul frecvent poate impiedica odihna corespunzătoare, conducând la oboseala marcată  pe durata ultimelor săptămâni de sarcină. Alimentația sănătoasă, echilibrată și exercițiile fizice ușoare, regulate, alternând cu perioade de odihnă și relaxare pot să vă fie de ajutor pentru refacerea rezervelor de energie.

IMG-20160517-WA0001-1

Saptamana 34. Miscarile si „loviturile” copilului sunt mult mai puternice, iar uneori pot fi urmarite prin peretele abdominal al mamei. Pielea fatului este fina si roz. Creierul sau continua sa se dezvolte si formeaza milioane de conexiuni. Miscarile respiratorii sunt mai ample, iar pupilele bebelusului pot sa reactioneaze la lumina. Copilul poate clipi, isi inchide ochii  pe durata somnului si ii deschide atunci cand este treaz  . 99% din copiii nascuti la aceasta varsta vor supravietui, iar foarte putini dintre ei vor necesita ingrijiri de terapie intensiva neonatala. Acestia din urma pot sa ramana insa cu disabilitati permanente.

Nivelul crescut de progesteron creste retentia materna de apa, iar accentuarea acestui proces se poate insoti de formarea edemelor , mai intai la nivelul gambelor, iar ulterior si la nivelul mainilor, degetelor si fetei. Pentru a reduce aceste edeme este indicat ca mama sa se odihneasca cu picioarele in pozitie decliva si sa evite alimentatia sarata. Daca aceste edeme se accentueaza si se generalizeaza in scurt timp, trebuie sa luati legatura cu medicul dvs, pentru ca acesta poate fi un semn de preeclampsie (complicatie severa ce asociaza edemele cu cresterea marcata a tensiunii arteriale si care poate cauza suferinta fetala  in utero sau chiar decesul copilului inainte de nastere).

Saptamana 35. Copilul este complet definit, de la parul de pe cap si pana la varful picioarelor. Sistemul sau nervos si cel imunologic se maturizeaza de la o zi la alta, iar la nivelul tesutului subcutanat al fatului au loc depuneri de tesut adipos ce vor ajuta la reglarea temperaturii corporale, copilul devenind astfel tot mai bine pregatit pentru viata extrauterina.

Datorita cresterii volumului sangvin in sistemul circulator materno-fetal,  precum si a presiunii realizate de uterul gravid la nivelul vaselor sangvine pelvine materne, venele de la nivelul membrelor inferioare, precum si cele de la nivelul regiunii anale pot suferi dilatatii varicoase numite varice hidrostatice (cele de nivelul picioarelor) sau hemoroizi ( la nivelul anusului). De asemenea, vasele mici de la nivelul tesutului subcutanat matern pot suferi si ele dilatatii, numite venectazii. Pentru ameliorarea acestor tulburari circulatorii, este indicat ca mama sa se odihneasca cu picioarele in pozitie decliva, sa poarte ciorapi compresivi si sa evite statul in picioare prelungit. De altfel, aceste modificari venoase vor disparea dupa cateva luni de la nastere.

Saptamana 36. Lanugo (puful alcatuit din fire fine de par) dispare de pe fata copilului , dar ramane pe cap si pe corp. Memberele superioare si cele inferioare sunt complet formate, inclusiv unghiile. Elementele fetei sunt bine definite, iar urechile au si lob auricular. Tonsul muscular este dezvoltat si copilul isi poate ridica si roti capul. Un copil nascut la aceasta varsta are sanse excelente de supravietuire, cu ingrijirile corespunzatoare.

20170131_120508

Datorita kilogramelor acumulate pana la aceasta varsta de sarcina, mama poate avea dureri importante de spate. Pentru ameliorarea acestora puteti sa apelati la servicii de masaj, sa purtati incaltaminte cu tocuri joase, sa va odihniti pe-o parte a corpului, sa stati pe scaune cu suport inalt al spatelui si i sa aveti rabdare: nu au mai ramas decat 4 saptamani pana la nastere !

Saptamana 37. Copilul are toate organele formate, iar acestea pot functiona independent de corpul mamei. Pozitia fatului in uter este cu capul in jos si tinde sa isi pozitia de nastere, cobarand la nivelul pelvisului matern, miscare ce antreneaza si coborarea fundului uterin sub apendicele xifoid. Daca fatul nu a facut culbuta pana la acesta varsta, medicul va discuta cu dvs despre modalitatea de nastere.

Incepand cu aceasta saptamana, mama poate avea o scurgere vaginala groasa, gelatinoasa, usor rosiatica : dopul gelatinos. Acesta este un mucus compact ce se gaseste la nivelul colului uterin pe toata durata sarcinii si are rolul de a izola cavitatea amniotica sterila de mediul vaginal septic. Una dintre etapele premergatoare instalarii travaliului este eliminarea acestui mucus, etapa ce anunta scurtarea si dilatarea colului uterin. Daca eliminarea dopului gelatinos se insoteste de o scurgere vaginala abundenta, subtire, ” ca apa”, asociata sau nu cu contractii uterine dureroase, trebuie sa va anuntati medicul imediat si sa va indreptati catre spitalul la care veti naste.

IMG-20160523-WA0021-1Saptamana 38. Copilul, compet dezvoltat, ajunge la greautatea de 3000 g. Creierul sau continua se formeze conexiuni noi, iar acest proces va evolua mult timp dupa nastere. Pielea fetei devine neteda. Lanugo a ramas doar pe umeri si pe partea superioara a trunchiului. Daca nasterea are loc la acesta varsta de sarcina, aproape toti copii vor supravietui, fara nici un risc pentru disabilitati.

Una dintre complicatiile importante ce pot aparea pe durata sarcinii si depre care mama trebuie sa aiba cunstinte pentru a sti cum sa reactioneze, este sangerarea vaginala. Sangerarea poate fi una redusa cantitativ, insotind eliminarea dopului gelatinos: aceasta anunta deschiderea colului uterin si debutul travaliului, situatie in care mama trebuie sa-si revizuiasca bagajul de nastere si sa se pregateasca pentru spital. Sangerarea vaginala poate fi abundenta, cu sange rosu deschis sau negricios, asa cum apare in sarcinile cu placenta preavia  (situatie in care placenta este inserata in apropierea colului uterin sau chiar la nivelul acestuia). In cazul sarcinii cu placenta preavia, sangerarea necesita internare in spital si monitorizare, deoarece hemoragiile aparute pot sa fie amenintatoare de viata. De seamenea, sangerarea vaginala insotita de durere abdominala violenta poate indica dezlipirea prematura de placenta normal inserata, complicatie numita abruptio placentae si care este urmata de intreruperea fluxului sangvin catre copil si decesul intrauterin al acestuia.

Prin urmare, sangerarea vaginala poate arata complicatii grave si de aceea aparitia unei scurgeri sangvinolente necesita contactarea imediata a medicului curant.

Saptamana 39. Copilul este gata sau aproape gata pentru a se naste. Fatul ia in greutate, ii creste parul pe cap,  isi imbunatateste activitatea neuronala. Uterul supradestins si placenta ajunsa la maturitate stimuleaza eliberarea de  hormoni ce intervin in declansarea travaliului, precum si a secretiei lactate.

Aparitia contractiilor uterine dureroase care nu se remit la administrarea de antispastice ( Nospa) si care se repeta la intervale de timp regulate, asociate sau nu cu o pierdere de lichid subtire „ca apa” sunt semne si simptome ca nasterea este pe cale sa se produca si ca trebuie sa va anuntati medicul care va va ajuta la nastere.

20151125_142325-1

Saptamana 40. Sarcina a juns la termen. Aprox 85-90% din nasteri se produc la implinirea celor 280 de zile de la prima zi a ultimei menstruatii. Un numar mic de nasteri, aprox 3-12% dintre sarcini, se produc in decurs de 2 saptamani de la implinirea termenului.

Daca sarcina ajunsa la termen nu se insoteste de declansarea travaliului , atunci trebuie sa luati legatura cu medicul dumneavoastra. Ca si in eventualitatea in care, pe durata sarcinii, apar : dureri abdominale severe, sangerari vaginale, greturi si varsaturi, senzatie de ameteala, cresterea rapida in greutate si edeme ale gambelor/mainilor, senzatie de arsura la urinat . In toate aceste situatii este necesara vizita medicala si reevaluarea cinica si paraclinica a mamei si a copilului ei nenascut.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>