Ginecologie

 COLPOSCOPIA-ce este și pentru ce o folosim

 

2015-07-30 19.23.23

Unul dintre cele mai dificile momente din viața unei  femei este atunci când medicul ginecolog îi comunică acesteia că rezultatul ei Babeș Papanicolau(PAP) este anormal.

Aceasta deoarece pacienta crede că are cancer de col uterin.

  Testul PAP nu diagnostichează cancerul de  col uterin, ci este un test de screening pentru această afecțiune. Atunci când aveți un rezultat anormal la testul Babeș Papanicolau, medicul ginecolog vă va indica investigații suplimentare care să identifice cauza testului PAP anormal. Cele mai multe rezultate PAP anormale sunt date de infecții și inflamații locale.

 O investigație desosebit de utilă pentru evaluarea unei leziuni cervicale, indicate sau nu de către testul Babeș-Papanicolau, este Colposcopia.  Aceasta constă înexplorarea colului uterin cu scopul identificării țesuturilor anormale, cu risc de progresie spre cancer.

2015-07-03 20.53.29

Este recomandat să faceți colposcopia atunci când aveți :

 

-rezultat anormal la testul Babeș Papanicolau

 

-dovezi ale infecției cu HPV(Human Papillomavirus)

 

Ginecologul dvs vă va indica o colposcopie și dacă la examenul clinic pelvin colul uterin prezintă leziuni suspecte sau dacă aveți dispareunie ori sângerări vaginale anormale.

Colposcopia este o procedură simplă, care durează 10-20 de minute, nu este dureroasă și nici invazivă, se poate efectua în cabinetul medical și are o mare acuratețe pentru depistarea leziunilor grave. Poate fi realizată și la pacientele însărcinate (preferabil în primele 2 trimestre de sarcină), fără a avea vreun risc asupra evoluției sarcinii.

Investigația presupune explorarea tractului genital inferior feminin cu un aparat numit colposcop, în timp ce se aplică pe colul uterin sau pe zonele suspecte acid acetic diluat 3-5 % și ulterior soluție Lugol(iodina).

Colposcopul este un microscop binocular ce are incorporată o sursă de lumină. Majoritatea colposcoapelor sunt conectate la un sistem video ce permite atât medicului, cât și pacientei, urmărirea procedurii pe un monitor.

Medicul va nota modificările apărute. Țesuturile anormale se vor albi la aplicarea de acid acetic: cu cât zona este mai albicioasă , cu atât afectarea displazică a epiteliului cervical este mai avansată. Anomaliile vasculare sunt de asemenea un criteriu de evaluare a gravității leziunii.

20150731_162246

La aplicarea soluției Lugol, țesuturile normale se colorează în maron brun, iar cele anormale rămân decolorate (galben pai), cu margini bine definite.20150731_162905

Din zonele anormale, medicul dvs poate recolta probe biologice pentru biopsie.

Această biopsiere se poate realiza cu :

-biotomul rece – prezintă risc de sângerare și infecție

-ansa diatermică – necesită reprogramare pentru o vizită separată și anestezie.

20160408_115838

Fragmentele de țesut astfel recoltate se trimit la examen histopatologic.

În urma acestor proceduri, va fi stabilit diagnosticul de certitudine pentru leziunea dvs. cervicală.

2016-04-09 08.54.36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>